Dag 3: Global Postorder med ett alldeles för högt pris.

Varje dag klockan ett när posten kom markerade ett speciellt ögonblick för mig som barn, och jag brukade alltid nyfiket hänga över min mamma när hon öppnade breven som om varje vikt A4 var en hälsning från tomten. Jag var så fruktansvärt avundsjuk för att hon fick något att öppna varje dag. “Jag vill också ha post” brukade jag gnälla. “Men jag får ju inget roligt”, svarade hon, “bara räkningar och reklam.” Det tänker jag på fortfarande varje gång jag kommer hem och det ligger vita kuvert innanför dörren – bara räkningar och reklam, inget som står på önskelistan direkt.

wish.png

Det var postorderkatalogen och direktreklam som gjorde att Chris Andersons svans började ta form och växa. Idag visar sig främst The Long Tail som ett Internetfenomen men den fanns redan före webben, Amazon och eBay. Ett utdrag från Sears katalog “Wish Book” från 1897 innefattar 67 sorters Te, 38 sorters kaffe och 29 sorters kakao och detta är bara de första tio sidorna, på sidan elva går den över på att beskriva sextio olika sorters soppor. Nu fick människor som bodde på landsbyggnden tillgång till städernas sortiment till billiga priser utan att behöva röra på sig.

Idag har The Long Tail haft över 100 år på sig att växa. Hur har den förändrats? Postorderkatalogerna har i och med urbaniseringen under nittonhundratalets början förvandlats till butiker som växt till stormarknader. Överflödet har ökat och antalet unika produkter har stigit från 6000 1960, till 14000 1980 och till 30000 idag. E-handeln startade i början på 1990-talet och byggde vidare på katalogmodellen. Idag har nätshopping passerat postorderkatalogen och står för cirka 5% av detaljhandeln i USA. Prognosen är att näthandeln kommer att stå för c.a 15%, vilket är över en tiondel av den Amerikanska ekonomins BNP.

Jag kommer fortfarande ihåg hur min mamma brukade slita plasten av den senaste Ellos katalogen och bläddra igenom den medan hon rökte och drack en kopp kaffe under fläkten. På Ellos hemsida står det “shop in Sweden, Norway, Denmark, Finland” – då slår det mig. Den största skillnaden mellan 1897 och nu, ligger inte i övergången från papperskataloger till hemsidans ettor och nollor, som egentligen är samma princip men med olika verktyg, utan i förskjutningen från möjligheten att handla hemifrån i städer till länder. Genom internet har det kommit att råda ett globalt postorderlandskap där vi istället konsumerar internationellt. Internet har i förlängningen blivit vår Urbanisering.

En annan skillnad är att vi inte bara konsumerar produkter utan även med lätthet kan samla in och distribuera information, tankar och budskap. Detta gör att Chris Andersons långa svans även har kommit att innefatta en helt annan sida, nämligen den om hur våld som kostar lite att genomföra får stora ekonomiska och sociala konsekvenser. Vem sa att det var billigt att handla på postorder.

1 thought on “Dag 3: Global Postorder med ett alldeles för högt pris.”

Leave a Reply